Degustati tabletele de ciocolata, in curand ar putea dispare din rafturi! O conjunctura de fenomene a provocat deja o explozie a pretului la boabele de cacao si, pe termen lung, s-ar putea instala o penurie de aceasta materie prima.

Cererea de ciocolata a cunoscut, in ultimii ani, o crestere deosebita, una dintre principalele cauze fiind ofensiva noilor consumatori provenind din tarile emergente. „Cererea pentru acest produs a explodat, in special pe pietele emergente, unde veniturile consumatorilor sporesc in ritm aproape constant.

Iar producatorii din intreaga lume lupta pentur a putea produce suficienta cacao, astfel incat ciocolata sa nu dispara din magazine, ci sa continue sa satisfaca toate pretentiile cumparatorilor”, nota recent cotidianul american Wall Street Journal.

Anul 2013 a oferit acestui sector de activitate un record: pentru prima data, au fost consumate peste patru milioane de tone de cacao, cu 32% mai mult decat in urma cu un  deceniu. Un salt al cererii care a antrenat un progres spectaculos al preturilor. Astfel, daca la 19 februarie 2013, o tona de boabe de cacao era cotata la Bursa din New York cu 2,150 de dolari, un an mai tarziu, in 17 februarie 2014, aceasta cifra a atins 3.000 de dolari.

Dar, in pofida acestor preturi atragatoare, producatorii intampina dificultati in a onora cererea pietei. Boabele de cacao sunt recoltat in special de mici firme independente, situate, in marea lor majoritate, in tari din Africa de vest. Problema este ca aceste firme nu au capactitatea de a investi pentru cresterea productivitatii, mai ales ca plantatiile de arbori tineri au nevoie de 10 ani pentru a ajunge la maturitatea necesara.

In plus, multi dintre acesti mici producatori prefera sa se reorienteze spre culturi mai putin lucrative, precum uleiul de palmier sau de cauciuc. Pe de alta parte, fenomenul incalzirii globale va agrava lucrurile, accentuand penuria anticipata.

In aceste conditii, pretul boabelor de cacao va continua sa creasca. „Pretul ciocolatei si a produselor pe baza de ciocolata se vor majora. Este inevitabil”, avertizeaza Sterling Smith, specialist in domeniu. Prin urmare, producatori mondiali, precum Mars sau Nestle vor trebui sa aleaga intre o crestere a pretului final al produselor si o diminuare a greutatii acestor. Sau poate vor gasi un substitut pentru cacao.