Fenomenul a putut fi observat cu ajutorul VTL, un puternic telescop instalat in nordul statului Chile, unde lucreaza o echipa internationala de astronomi. Condusi de Sascha Quanz, de la ETH din Zurich, cercetatorii studiau, in realitate, un disc de gaze si de praf care inconjoara o tanara stea HD100546, situata la 335 de ani-lumina de Terra, in galaxia Calea Lactee.

In timpul studiului, ei au constatat cu surprindere, ca discul adapostea ceea ce seamana cu o planeta in plin proces de formare. In opinia oamenilor de stiinta, ar putea fi vorba de „un gigant similar planetei Jupiter”. „Daca descoperirea noastra vizeaza, cu adevarat, o planeta in formare, specialistii vor puea studia pentru prima data formarea unei planete, precum si interactiunea ei cu mediul inconjurator natural de o maniera empirica de la inceputul acestui fenomen”, a declarat Sascha Quanz.

HD 100546 este o stea analizata in repetate randuri, iar astronomii nu au exclus posibilitatea existentei unei planete uriase care graviteaza in jurul ei la o distanta de sase ori mai mare decat care separa Pamantul de Soare. Totusi, prezenta ei nu a fost niciodata dovedita. Printre altele, primele elemente constate de oamenii de stiinta tind sa confirme teoria privind formarea planetelor gigant, scrie maxiscience.com.

In opinia astronomilor, corpurile celeste cresc capturand gazele si praful care raman dupa formarea unei stele. Cercetatorii au observat mai multe elemente care corespund acestei teorii in imaginea discului situat in jurul HD 100546: inclusiv indicii unei interactiuni intre planeta si acest faimos disc.