Ingrijorati de posibilitatea unei escaladari a situatiei din Orientul Mijlociu, traderii de ţiţei au intrat, pur si simplu in panica din cauza postarii pe Twitter a armatei israeliene, care la prima vedere sugera un bombardament asupra aeroporturilor siriene.

Preţul petrolului a crescut imediat cu 1 dolar, iar informaţia s-a răspândit cu rapiditate in piata, care reacţionează deseori cu promtitudine la zvonuri legate de diferite venimente geopolitice. Mai mult, pentru a surprinde din timp riscul de agravare a contextului mondial, fie ca a fost vorba de Primavara araba sau de dosarul nuclear iranian, traderii apelează tot mai des la Internet şi la reţelele sociale.

Postarea de pe Twitter era adevărata, numai ca se referea la un atac lansat in urma cu 40 de ani în războiul de Yom Kippur si era ultima dintr-o serie de postări ale Forţelor de apărare israeliene de comemorare a evenimentelor de atunci. Ttweet-ul etichetat hashtag # YomKippur73 spunea: 'Forţele aeriene bombardează aeroporturi în Siria pentru a preveni ca arme sovietice să ajungă la armata siriană'.

După apariţia acestei postări pe internet, preţul barilului de petrol, tranzacţionat pana atunci cu 101,6 dolari, a avansat cu un dolar, continuand să crească chiar şi după ce a devenit clar că nu există motive de panică. Astfel, cotatiile au atins 103 dolari pe baril, pe fondul impasului bugetar din SUA şi a instabilităţii politice din Libia. Oferind explicatii, analistii au precizat ca respectiva creştere s-a datorat faptului că, în urma acestei postări, programele de calculator care analizează tendinţele în fluxul de informaţii cu cuvintele 'Siria' şi 'Israel' au dat start achiziţionării automate de ţiţei.

Războiul de Yom Kippur a fost un conflict armat între Israel şi o coaliţie de ţări arabe, condusă de Egipt şi Siria, care a durat între 6 octombrie şi 26 octombrie 1973. Conflictul a izbucnit de ziua de Yom Kippur sau Ziua Ispăşirii, cea mai importantă zi de post evreiască.