Prin Acordul de la Paris, document de referinţă încheiat în 2015 şi intrat în vigoare în noiembrie anul trecut, se intenţionează limitarea creşterii temperaturilor la nivel mondial sub 2 grade Celsius faţă de valorile din perioada pre-industrială. Pentru ca acest deziderat să fie atins, sunt necesare măsuri rapide şi agresive, au avertizat cercetatorii intr-un ultim raport pe aceasta tema. 

In opinia lor, dacă lumea continuă să emită gaze cu efect de seră care încălzesc planeta la acelaşi nivel ca în prezent, temperatura medie pe glob va creşte cu peste 4 grade Celsius până la sfârşitul secolului, şi chiar cu 6 grade Celsius în unele zone din regiunea Asia-Pacific, informeaza agerpres.

Ţări precum Tadjikistan, Afganistan, Pakistan şi nord-vestul Chinei s-ar putea confrunta cu un climat chiar şi mai fierbinte, cu o creştere a temperaturilor de 8 grade Celsius, arata autorii studiului. Acest lucru va cauza schimbări drastice asupra climei regiunii, a biodiversităţii, agriculturii şi domeniului pescuitului şi va determina totodată migraţii în regiunile care vor deveni din ce în ce mai puţin locuibile.

"Un astfel de scenariu ar putea constitui chiar o ameninţare existenţială în anumite ţări din regiune şi ar putea distruge orice speranţă de a atinge un nivel de dezvoltare sustenabilă şi favorabilă incluziunii", cred oamenii de stiinta. In zona Asia-Pacific trăiesc două treimi din populaţia lumii şi aici se află nouă din cele 15 ţări listate ca fiind cele mai vulnerabile la dezastre naturale.

Milioane de persoane din Asia de Sud sunt deja afectate de creşterea temperaturilor şi în ciuda creşterii economice impresionante cifrele Organizaţiei Naţiunilor Unite arată că unul din zece asiatici încă trăieşte în condiţii de sărăcie extremă.

Investiţiile în direcţia mutării rapide a economiei din Asia pe calea emisiilor scăzute de gaze cu efect de seră trebuie să fie o prioritate deoarece deceniul care vine este crucial pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris, se menţionează în raport. Multe dintre ţările din regiunea Asia-Pacific încă îşi bazează mare parte din producţia de energie pe utilizarea combustibililor fosili.