Oamenii de ştiinţă au denumit o specie de reptile preistorice cu dinţi, descoperită recent, "Obamadon gracilis", inspirându-se în alegerea acestui nume din felul în care zâmbeşte preşedintele american Barack Obama, informează Reuters, citat de Mediafax.

Micuţa şopârlă, care se hrănea cu insecte, a fost descoperită pentru prima dată în partea de est a statului american Montana, în 1974. În urma unei reexaminări recente, savanţii americani au ajuns la concluzia că fosila fusese inclusă în mod eronat în specia "Leptochamops denticulatus" şi, de fapt, ea face parte dintr-o specie nouă.

"Obamadon gracilis" este una dintre cele nouă specii noi descoperite recent, prezentate într-un articol publicat luni pe site-ul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Pentru a denumi noua specie, cercetătorii de la universităţile Yale şi Harvard au folosit termenii "obamadon" - o referire la felul în care preşedintele american obişnuieşte să zâmbească, arătându-şi toţi dinţii - şi "gracilis", care înseamnă "subţire, tăios".

"Această şopârlă are dinţi foarte mari, iar Obama are şi el nişte incisivi mari şi un zâmbet larg", a declarat paleontologul Nick Longrich.

Se crede că şopârlele din acea specie au trăit în cretacic, o eră din trecutul Terrei, care a început în urmă cu 145,5 milioane de ani. Alături de dinozauri, şopârlele din specia Obamadon gracilis au dispărut în urmă cu 65 de milioane de ani, probabil în urma prăbuşirii pe Terra a unui asteroid uriaş.

Longrich spune că oamenii de ştiinţă americani au aşteptat încheierea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite înainte de a denumi noua specie.

"Romneydon" nu a fost niciodată o denumire avută în vedere, iar "Clintondon" nu suna prea bine, spune Longrich, care spune că a susţinut-o pe Hilary Clinton în 2008, când aceasta a candidat împotriva lui Obama în cursa pentru obţinerea nominalizării la alegerile prezidenţiale din partea Partidului Democrat.

Barack Obama nu este primul politician al cărui nume a fost folosit pentru a contribui la clasificarea unor vieţuitoare. "Megalonyxx jeffersonii", o specie dispărută de leneş, care se hrănea cu plante, a fost numită astfel, în onoarea preşedintelui Thomas Jefferson, de un paleontolog amator care a studiat acest mamifer.

La începutul acestui an, oamenii de ştiinţă au anunţat că au denumit cinci specii noi de bibani de apă dulce, recent descoperite, în onoarea politicienilor americani Barack Obama, Bill Clinton, Al Gore, Jimmy Carter şi Theodore Roosevelt.

În 2005, entomologii au denumit trei specii de gândaci nord-americani "Agathidium bushi", "Agathidium cheneyi" şi "Agathidium rumsfeldi" în onoarea politicienilor George W. Bush, Dick Cheney şi Donald Rumsfeld - pe atunci preşedintele american, vicepreşedintele american şi secretarul Apărării.

Numele şi altor celebrităţi au fost folosite pentru a denumi noi specii. Un mic crustaceu din Marea Caraibilor a fost numit după Bob Marley, o muscă australiană a fost denumită în onoarea cântăreţei Beyonce, iar o specie de iepure de mlaştină, ameninţată cu dispariţia, a fost numită după Hugh Hefner, proprietarul grupului Playboy.