Ce ii lipseste Pamantului? O uriase umbrala orbitala, sustin cercetatorii, care propun desfasurarea unui astfel de dispozitiv in spatiu circumterestru. Nu, sugestia nu a venit din partea unor experti dornici de afirmare si preocupati sa starneasca senzatie.

Este vorba de specialisti cu autoritate in domeniu, colaboratori ai unor institutii stiintifice de prestigiu, precum NASA sau Grupul interguvernamental pentru modificarea climei planetare.

Lupta impotriva incalzirii globale, care ameninta tot mai tare omenirea, antrenand, spre exemplu, topirea ghetarilor, este ceva absolut necesar, iar metodele folosite in acest scop pot fi dintre cele mai radicale, sustin cu tarie expertii.

"Cascada de cataclisme, generata de coliziunea dintre Terra si un asteroid de dimensiuni monstruoase, care s-a lovit de Pamant in urma cu 65 de milioane de ani, a provocat poluarea atmosferei, ceea ce a condus la reducerea fluxului de raze solare cu aproape 90%. Stim cu totii ce a insemnat asta pentru viata de pe Terra: au disparut dinozaurii, spre exemplu.Nu avem nevoie de astfel de rezultate. De aceea nu este obligatoriu sa acoperim Soarele foarte tare. Este suficienta o reducere a luminozitatii lui cu 2-4%, ceea ce poate fi obtinut cu ajutorul unor umbrele spatiale, a caror constructie poate fi realizata chiar si cu tehnologia de astazi", afirma oamenii de stiinta.