Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie pe baza rezultatelor unui studiu, pe parcursul caruai a fost analizata influenta diferitelor tipuri de ciuperci si paraziti asupra culturilor de cafea.

Potrivit specialistilor, pe fondul incalzirii globale s-a accelerat procesul de raspandire a ciupercilor si parazitilor care provoaca tot felul de afectiuni arborilor de cafea.

Oamenii de stiinta avertizeaza ca, pana in 2015, suprafata teritoriilor apte pentru aceste culturi se va injumatati. Iar pana in 2080, cafeaua va disparea in totalitate.

Ce inseamna asta? In ultimul timp, tot mai mutle studii au demonstrat efectul benefic al cafelei, consumata in cantitati moderate, asupra starii de sanatate a omului. Lipsit de aceasta licoare, organismul va trebui, desigur, sa se adapteze, dar orice astfel de proces are intotdeauna anumite repercursiuni.

Pe de alta parte, va avea de suferit economia multor tari ale lumii, unde culturile de cafea constituie o importanta sursa de venit. Potrivit datelor oficiale, aproximativ 70 de state se bazeaza pe castigurile realizate din comercializarea boabelor de cafea.