"Nu i-am intalnit sau nu am aflat ceva despre extraterestrii din simplul motiv ca spatiul cosmic este imens. Probabil ca noi nu vom auzi niciodata nimic de la ei, dar peste 1500 de ani un contact va fi stabilit, daca ei exista, bineinteles. Noi nu sustinem ca vom lua cu siguranta legatura cu ei sau ca absenta unui contact demonstreaza singuratatea omului in Univers. Pur si simplu afirman ca, deocamdata, nu vom afla ceva despre inteligenta extraterestra", a declarat Evan Solomonides, de la Universitatea Cornell, din Ithaca.

In urma cu mai bine de 50 de ani, astronomul american Frank Drake a elaborat o formula pentru calcularea numarului de civilizatii in galaxie care pot fi contactate. In replica, fizicianul Enrico Fermi a formulat o teorie, cunoscuta in zilele noastre drept paradoxul Fermi: daca sunt atat de multe civilizatii extraterestre, de ce omenirea nu gaseste urme ale exisentei lor?

Un paradox pe care oamenii de stiinta au incercat sa-l rezolve prin diferite metode, cea mai populara avansand ipoteza "Pamantului unic", potrivit careia aparitia vietii reprezinta un proces de foarte lunga durata si necesita conditii unice, iar milioane de circumstante i-au impiedicat pe oameni sa vada extraterestrii.

Solomonides si colegul sau Yervant Terzian propun alta explicatie pentru paradoxul Fermi, calculand cate planete aflate dincolo de sistemul solar ar putea primi semnalele transmise de omenirea. TInand cont de faptul ca radiatia electromagnetica se raspandeste cu viteza lumii, se poate presupune ca semnalele de pe Terra (vezi satelitii artificiali, semnalele tv si radio, etc) ar fi trebuit sa ajunga la planete situate intr-o sfera cu diamentrul de 160 de ani lumina si cu centrul pe Pamant.

Mergand mai departe cu studiul lor, cei doi oameni de stiinta au stabilit ca in "aceasta zona de comunicare" se afla foarte putin stele. In opinia expertilor, primele estimari realiste privind posibilitatea contactarii vietii extraterestre vor aparea numai peste 1500 de ani, cand aceasta "sfera a comunicatiei" va cuprinde cel putin o jumatate din astrele Universului.