A face un bine altei persoane oferă multor oameni un sentiment plăcut definit de specialiştii în economie comportamentală drept ''strălucire caldă''. Pentru a afla cum se ajunge la această stare, Philippe Tobler şi Ernst Fehr de la Universitatea din Zurich au analizat, alături de o echipă internaţională de cercetatori, modul în care comunică anumite zone din creier. Rezultatele lor oferă informaţii legate de relaţia dintre altruism şi fericire.

În cadrul experimentului, s-a constatat că persoanele cu un comportament generos erau ulterior mai fericite în comparaţie cu cele mai egoiste. Analizand evolutia anumitor zone ale creierelor voluntarilor, expertii au ajuns la concluzia ca în joncţiunea temporo-parietală (unde sunt procesate comportamentul prosocial şi generozitatea), în striatum ventral (asociat cu fericirea) şi în cortexul orbitofrontal (în care sunt cântărite opţiunile ''aşa da'', ''aşa nu'' în cadrul proceselor de luare a deciziilor).

Cercetătorii au observat că aceste trei regiuni din creier au interacţionat în mod diferit în funcţie de decizia luată de participanţii la studiu. De asemenea, simpla promisiune de a adopta un comportament mai generos activa zona altruistă din creier şi intensifica interacţiunea dintre aceasta şi regiunea asociată cu fericirea. ''Este remarcabil că simpla intenţie generează o modificare neurală înainte ca acţiunea să fie de fapt implementată'', a menţionat Tobler.

Totuşi, cercetătorii au atras atenţia că o creştere a procentului de generozitate manifestat nu produce augmentarea stării de fericire resimţită. ''Pentru a fi fericit nu trebuie să devii un martir care se sacrifică pe sine'', a subliniat Philippe Tobler..