“Vom angaja o serie de cercetari si vom incerca un contact cu extraterestrii peste aproximativ 20 de ani. Vom monitoriza, probabil, milioane de sisteme solare”, a declarat Seth Shostak, de la Agentia de studiere si depistare a civilizatiilor extraterestre (SETI). O afirmatie facuta cu prilejul unui simpozion dedicat programelor avansate si conceptelor inovatoare ale NASA, eveniment gazduit de Universitatea Stanford.

Shostak spune fiecare a cincea stea din Univers dispune cel putin o planeta, care se invarte in jurul ei si care prezinta conditii optime pentru existenta vietii. Ceea ce inseamna ca Galaxia poate numara zeci de miliarde de planete asemanatoare Terrei.

Prin urmare, daca pe una dintre aceste planete nivelul de dezvolvare este similar celui de pe Pamant, locuitorii ei vor receptiona cu siguranta semnalul radio trimis de pe Terra si vor raspunde. Este insa foarte posibil ca oamenii de stiinta sa gaseasca un semnal expediat de o civilizatie extraterestra.

De regula, Shostak isi bazeaza afirmatiile pe datele colectate de Kepler, satelitul stiintific al NASA, lansat in 2009 pentru idenficarea planetelor asemanatoare Terri, in afara Sistemului Solar. Informatiile astfel obtinute i-au condus pe cercetatori la ideea ca in Galaxia Caii Lactee sunt planete care ofera posibilitatea aparitiei vietii.