Jim Comey, un vechi oficial al administraţiei Bush, procuror şi specialist în securitate naţională timp de peste 20 de ani, s-a opus în 2004 politicii Casei Albe cu privire la un program de ascultări derulat de Agenţia Naţională de Securitate (NSA). Comey " a fost gata să abandoneze munca care-i plăcea decât să participe la ceva ce considera a fi fundamental greşit", a reamintit Barack Obama despre personalitatea noului director FBI care în acea perioadă a ameninţat cu demisia.

Numit imediat după 11 septembrie 2001 ca adjunct al procurorului general al Statelor Unite sub preşedinţia lui George W. Bush, Jim Comey, în vârstă de 52 de ani, a ocupat timp de 15 ani funcţii de procuror general, în special la New York.

În 2004, când a fost procuror general interimar al SUA, în locul lui John Ashcroft, internat în spital, Jim Comey a refuzat să aprobe din partea ministerului programul de ascultări dorit de Agenţia Naţională de Securitate (NSA).

"Al cunoaşte pe Jim Comey înseamnă a-i cunoaşte profunda sa independenţă şi integritate (...) Oamenii ca el se întâlnesc rar la Washington. Pe el nu-l interesează politica", a precizat preşedintele american. Jim Comey predă în prezent elemente de drept în chestiuni de securitate naţională la Universitatea Columbia din New York, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.