La 9 august, putin dupa anuntul anularii intrevederii la nivel inalt ruso-americana, care urma sa aiba loc la Moscova, in ajunul summitului G20 de la Sank-Petersburg, Obama a indreptat reponsabilitatea deteriorarii dialogului dintre cele doua tari in directia presedintelui rus, evocand, in context, “o accentuare a retoricii anti-americane in Rusia de la revenirea lui Putin la putere, in mai 2012.

El a vorbit, de asemenea, de reminiscentele “unor vechi stereotipuri ale confruntarii din timpul Razboiului rece”. “Vestea buna este ca nu e criza rachetelor din Cuba”, punctul culminant al acelei perioade, a comentat Andrew Kuchins, specialist al grupului de reflexie CSIS de la Washington.

“Dupa parerea mea este cel mai dificil moment din istoria relatiilor liderilor americani si rusi, vezi americani si sovietici”, a estimat analistul. “Si cred sincer ca Obama si Putin nu se plac deloc si nu afiseaza nici un respect unul fata de celalalt”, a adagaut Kuchins. “Deplasarea lui Obama de joi si vineri, dupa o escala in Suedia, este “o calatorie la G20, reuniune gazduita de Rusia”, a estimat, la randul sau, un inalt responsabil american.