După cazuri repetate în care ofițeri de poliție albi au folosit excesiv forța împotriva afro-americanilor, rolul pe care îl poate avea rasismul a ajuns în prim-plan. Incidentele recente și consecințele lor judiciare au condus la proteste la nivel național.

'Oricât de dureroase sunt aceste incidente, nu putem echivala ceea ce se petrece acum cu ceea ce se întâmpla în urmă cu 50 de ani', atrage atenția Barack Obama. Nedreptatea tot mai mare împotriva afro-americanilor a condus la mijlocul anilor '50 la mișcarea pentru drepturile civile în SUA.

'Dacă vorbiți cu părinții, bunicii, unchii voștri, vă vor spune că lucrurile stau mai bine — nu sunt bune, dar stau mai bune', mai declară Barack Obama, adăugând că realizările anterioare trebuie să fie recunoscute pentru a face progrese. În ultimele săptămâni, Barack Obama, împreună cu procurorul general Eric Holder, care este de asemenea de culoare, a adoptat măsuri în încercarea de a rezolva problemele rasiale ce au avut loc recent între poliție și cetățeni în întreaga țară, relateaza Agerpres in pagina electronica.