Liderul american a aratat, de asemenea, ca in raporturile dintre cele doua tari „au existat frecusuri din momentul dezintegrarii Uniunii Sovietice”. Rusia, a continuat el, „nu a marcat nici un progres intr-o serie intreaga de probleme, unde, dupa parerea noastra, ar fi putut face pasi inainte”.

Pe de alta parte, Obama a afirmat ca relatia lui personala cu presedintele Vladimir Putin nu poate fi „catalogata drept una proasta”. Potrivit spuselor sale, discutiile purtate cu liderul de la Kremlin au fost sincere si deseori constructive, dar presedintele Putin ar trebui „sa priveasca inainte, nu inapoi”.

Seful administratiei americane a aratat, de asemenea, ca relatiile Rusiei cu SUA au fost mult mai prietenesti in timpul presedintiei lui Dmitri Medvedev. Dar din momentul revenirii la Kremlin a lui Vladimir Putin, Rusia a inceput sa recurga tot mai frecvent la retorica antiamericana, „care corespunde unora dintre vechile stereotipuri ale confruntarii dintre Rusia si SUA din perioada razboiului rece”.

Explicand de ce a decis sa anuleze intalnirea bilaterala cu Putin, prevazuta in ajunul summitului G20 de la Sankt-Petersburg de luna viitoare, Obama a declarat ca acordarea de gazduire temporare pe teritoriul rus a fugarului Edward Snowden, fost agent CIA, nu a fost singurul motiv care l-a determinat la acest pas.

„Este un ultim episod – inca unul din lista divergentelor aparute in ultimele luni, in dosarul Siria, in chestiuni legate de drepturile omului”, a detaliat Obama. „Este momentul sa luam o pauza, va vedem incotro se indreapta Rusia, care sunt interesele noastre si cum sa facem sa reglementam relatiile, ca sa fie bine pentru SUA si, poate, pentru Rusia. Recunoastem, exista divergente, dar nu le ascunde in totalitate”.