Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a declarat, la randul sau, că guvernul pe care il reprezinta va respecta termenul planificat, şi anume sfârşitul lunii martie, pentru lansarea Brexit-ului.Aflat în vizită în capitala Suediei, Davis a fost întrebat într-o conferinţă de presă dacă se aşteaptă ca prim-ministrul Theresa May să prezinte scrisoarea oficială de activare a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona - care va da startul negocierilor oficiale cu UE - la summitul european din 9-10 martie de la Bruxelles.

'9 sau 10 nu este o dată pe care o recunosc în calendarul nostru (pentru Brexit). Ceea ce noi am spus a fost 'până la sfârşitul lui martie', cândva în cursul lunii martie', a răspuns ministrul britanic. 'Sunt încrezător că o vom face înaintea calendarului stabilit de noi, dar nu neapărat înainte de cel expus de dumneavoastră', a subliniat Davis.

Intre timp, Italia a înfiinţat un grup de lucru pentru a atrage firmele financiare din Londra după Brexit, oferind reduceri de taxe pentru angajaţii cu înaltă calificare în încercarea de a convinge băncile, firmele de privat equity şi companiile de gestionare a activelor să se mute la Milano.

Anterior, premierul Theresa May a spus că Marea Britanie va părăsi piaţa unică europeană, o mutare care va izola City-ul londonez de mulţi dintre clienţii săi. Băncile, companiile de asigurări, firmele de gestionare a activelor şi investitorii se întreabă cum îşi vor putea servi în viitor clienţii de pe continent.

Milano, alături de Dublin, Frankfurt şi Paris, ar putea fi unul dintre principalii câştigători ai unui eventual exod al bancherilor de la Londra. Însă analiştii se aşteaptă ca unele bănci americane să transfere la New York o parte din posturile de la Londra. Mai multe guverne europene sunt interesate să găzduiască Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) după votul britanicilor în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană.

În prezent, capitala Marii Britanii este oraşul care găzduieşte Agenţia Europeană a Medicamentului, o instituţie cu aproape 900 de angajaţi care supervizează siguranţa medicamentelor vândute în Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. După ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, UE ar putea să mute sediul EMA în altă ţară membră.

In alta ordine de idei, comisarul european pentru buget, Gunther Oettinger, a estimat ca ieşirea Marii Britanii din UE ar putea costa Germania până la un miliard de euro. "În cazul Brexitului, există două scenarii pentru buget. Dacă bugetul UE rămâne acelaşi, alţii vor trebui să sară în ajutor. Dacă bugetul va fi redus cu cota Marii Britanii, atunci nu", a explicat Günther Oettinger pentru Bild am Sonntag.

Potrivit estimarilor sale, a treia opţiune, mai puţin excesivă decât primele două, ar putea costa Germania un miliard de euro sau 1,06 miliarde de dolari. Oettinger a numit această cifră rezonabilă, ţinând cont de beneficiile pieţei unice pentru economiile europene şi pentru Germania.

În 2015, bugetul UE s-a ridicat la 145 miliarde de euro, echivalentul a 1% din avuţia generată anual de economiile celor 28 de state membre. De asemenea, Oettinger s-a opus ideii unui impozit la nivelul UE, spunând: "Nu vrem propriul nostru impozit, şi cu certitudine în plus peste sursa de venit a bugetului UE. Vrem să dezvoltăm actualul sistem prin care fiecare stat membru transferă un anumit procent din venitul naţional brut către noi".