Luxemburg și Olanda au atras anul trecut investitii straine directe de 5.8 trilioane de dolari dolari, mai mult decat investitiile combinate in SUA (3,1 trilioane dolari SUA), Marea Britanie (1,3 trilioane de dolari) și Germania (980 miliarde $).

În 2012, strainii au investit 3,5 trilioane de dolari in Olanda, dar numai 573 miliarde de dolari a intrat in economia reală. În Luxemburg, din 2,28 trilioane de dolari, cota reprezentand investitii in economie a fost de 122 miliarde de dolari.

Grosul investitiilor a fost direcționat către entități special create pentru a se sustrage taxelor, conform OECD.
Secretarul general al OCDE, Angel Gurria, solicită guvernelor europene să schimbe situația. "Noi nu putem invinovati oamenii de afaceri ca se folosesc de legile care au fost aprobate de autorități", - spune Gurria. "Strategiile de planificare fiscală care folosesc lacunele de lege in cea mai mare parte sunt legale ... (dar ei) creează riscuri ridicate pentru veniturile, independența și echitatea fiscale "- a avertizat Gurría, la reuniunea din martie a Clubului de la Paris.
Astfel, în timp ce unele țări europene sunt obligate să reducă cheltuielile bugetare pentru a diminua deficitul, altele oferă oportunități ample pentru evaziune fiscală. "Uniunea Europeană este o sursă importantă de investiții străine directe în paradisurile fiscale din întreaga lume", - se mai arata în raportul OCDE.

Unele state sunt gata să răspundă la apelul OCDE. In luna martie, Elveția a declarat că, în conformitate cu cerințele Uniunii Europene, anulează stimulentele pe care le oferă  corporațiilor multinaționale, și a promis să noi reforme la mijlocul lui 2013.

Alte tari, in schimb, cauta solutii de stimularee fiscala pentru a-si completa bugetele saracite de criza datoriilor publice.

Spre exemplu, saptamana trecuta, Portugalia a anuntat despre planurile sale de a reduce în mod semnificativ impozitul pe venit (24%), care depaseste media europeană. "Avem nevoie de mai multe investiții, iar principala modalitate de a le obține este reforma impozitului pe venit," - a declarat ministrul Economiei din Portugalia, Alvaro Santos Pereira. Aceste planuri reflectă îndoielile crescânde cu privire la eficiența principalului mijloc de contracarare a crizei din Europa - taierile bugetare drastice. Portugalia isi propune, astfel, sa majoreze rata de crestere a PIB-ului la 2% pana în 2020 (înainte de recesiunea avea o rata de 0,7%), iar ponderea exporturilor în PIB sa creasca de la 40% în 2012, la 50% în 2020.

Si in Marea Britanie, ministrul de Finanțe, George Osborne, a declarat în luna martie ca isi propune să majoreze cota impozitului pe profit, care este in prezent de 20%, cel mai mic nivel din G20.