Datoriile companiilor din China reprezintă aproximativ 175% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri din rândul economiilor emergente, a explicat oficialul OECD. Datoria Chinei a urcat la nivelul-record de 277% din PIB la sfârşitul lui 2016, de la 254% din PIB în anul precedent, în timp ce a crescut procentul de noi credite folosite pentru plata serviciului datoriei, susţin analiştii de la UBS.

China, a doua economie globală, înregistrează o creştere ridicată, dar urmează un proces de moderare graduală, din cauza îmbătrânirii populaţiei şi a reechilibrării economiei de la investiţii către consum, se arată în raportul OECD.

Exportul ar urma să urce cu 3,4% anul acesta şi cu 3,3% anul viitor, faţă de un avans de 2,3% în 2016, pe fondul consolidării cererii globale. Importurile vor înregistra un avans de 7,7% în 2017 şi de 6% în 2018, de la 8,6% în 2016.

Sectorul industrial din China este afectat de reducerea cererii pe plan global şi numărul ridicat de aşa-numite "firme zombi", care supravieţuiesc doar cu ajutorul sprijinului statului. Termenul "firme zombi" se referă la companiile care au încetat producţia, dar păstrează personalul pe statele de plată deoarece autorităţile locale sunt îngrijorate de posibilul impact social şi economic al falimentelor şi şomajului.

Înfiinţată în anul 1961,  OECDjoacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.