"Fara indoiala, acest gaz a fost livrat si trebuie platit. Avem nevoie de un pachet clar, de un grafic precis: de cat timp dispune Ucraina, ce sume si cand trebuie ele achitate", a adaugat Oettinger.

In context, el a subliniat ca "'avem nevoie de o soluţie care să împiedice escaladarea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia'. 'Avem nevoie de Ucraina ca o ţară de tranzit. Ucraina va avea nevoie de gaze la iarnă. În situaţia unei ierni lungi şi friguroase Ucraina nu va avea suficiente rezerve proprii de gaze naturale şi există riscul ca gazele naturale să se piardă în drumul dinspre est spre vest', a apreciat Oettinger pentru postul german de televiziune ARD.

Oettinger a anuntat, de asemenea, ca Europa a început să-şi ia propriile măsuri preventive pentru a-şi asigura necesităţile de gaze în iarna 2014/2015. 'Avem dezbateri zilnice cu privire la modalităţile prin care putem umple facilităţile de depozitare', a spus Oettinger. De asemenea, executivul comunitar pregăteşte o analiză pentru summitul UE din octombrie, 'care să asigure pentru fiecare ţară membră căldură în case, finanţarea infrastructurii precum şi conservarea industriei noastre în lunile noiembrie-martie' a mai spus comisarul european.