Oficialul, care a participat la negocierile recente dintre Cipru, Uniunea Europeană şi FMI, a descris totodată creditorii internaţionali ca "forţe de ocupaţie", cărora nu le pasă de drepturile omului, relatează Kathimerini.

Patsalides a făcut aceste afirmaţii în cadrul unei anchete judiciare referitoare la circumstanţele care au condus la prăbuşirea economică a uneia dintre cele mai mici ţări din zona euro. "O echipă neînduplecată de tehnocraţi a aplicat o pedeapsă fiscală sălbatică Ciprului. La insistenţa Germaniei şi FMI, au împuşcat un porumbel cu o bombă atomică", a spus Patsalides.

Mulţi ciprioţi şi-au văzut economiile de o viaţă evaporate în martie, când autorităţile au impus pierderi depozitelor negarantate, de peste 100.000 de euro, de la cele mai mari două bănci, Cyprus Popular Bank şi Bank of Cyprus. Impunerea de pierderi deponenţilor, inclusiv străinilor, a fost o condiţie pentru furnizarea unui împrumut de 10 miliarde de euro din partea UE şi FMI.

Întrebat dacă impunerea acestor pierderi deponenţilor este compatibilă cu drepturile omului, Patsalides a replicat că "dacă ai de-a face cu forţe de ocupaţie, nu vorbesc despre drepturile omului". Cipru, care s-a modelat ca centru offshore de servicii financiare, în lipsa altor resurse, are un viitor incert şi o economie în recesiune profundă.