Respectivele dovezi au fost postate pe site-ul televiziunii olandeze NOS. Sunt prezentate inregistrari ale unor convorbiri atribuite separatistilor, precum si un film unde este prezentata deplasarea unei rachete Buk pe teritoriul regiunii Donbas.

Dupa cum reiese din materialele prezentate de Olanda, separatistii au detinut intr-adevar un sistem Buk, care a ajuns in Donbas din Rusia. Potrivit NOS, Buk a fost transportat de un camion marca Volvo. Proprietarul masinii s-a dovedit a fi o companie din Donetsk. Firma a declarat ca vehiculul a fost furat.

In 17 iunie, ziua in care a fost doborat avionul Boeing, camionul s-a aflat, initial, in localitatea Severnyi, de unde a pornit spre Donetsk impreuna cu personalul de deservire. A doua zi, sistemul a trecut granita spre Rusia, dupa ce a traversat mai multe asezari.

"Grupul de investigatori are tabloul complet al celor intamplate, dar datele nu sunt absolute si, de aceea, continua identificarea martorilor oculari. Ei sunt rugati sa ia legatura cu anchetatorii", mentioneaza televiziunea olandeza.