In urma cu sase ani, Mechel se afla la apogeu, valorand 24 de miliarde de dolari. Vineri, la bursa moscovita , compania costa numai 675 milioane, iar la cea din New York - 964,5 milioane. Intreprinderea are datorii uriase, carora nu le mai poate face fata.

In aceste conditii, bancile creditoare ale Mechel sunt dispuse la masuri ferme, inclusiv la inlaturarea de la conducerea intreprinderii a principalului actionar si presedintele consiliului director, Igor Ziuzin.

"Lucram cu Mechel la restructurarea creditelor, pentru ca societatea sa-si poata onora obligatiunile. Exista si alta varianta, conform careia actualul proprietar isi pierde pachetul de actiuni, pe care bancile creditoare il vand altui actionar, capabil sa atraga fondurile necesare si sa imbunatateasca activitatea companiei. Este insa un scenariu de ultima solutie", a declarat presedintele bancii VTB, Andrei Kostin, citat de cotidianul Vedomosti.

"In acelasi timp, sunt analizate si alte variante: prima presupune inlocuirea actualului management al companiei cu reprezentantii bancilor creditoare, care vor prelua controlul total al situatiei, a doua are in vedere un control total la nivel de actionariat si vanzarea activelor", a adaugat alt interlocutor al Vedomosti.

"Un lucru este cert: lucrurile mai pot fi amanate la nesfarsit. Deocamdata insa creditorii nu au ajuns la un consens privind conditiile in care va fi preluat controlul de la Ziuzin", a rezumat o a treia sursa a Vedomosti.