"Piața ne arată că s-a copt în România vremea implementării unui cadru legislativ și instituțional pentru insolvența persoanei fizice.

S-a copt în vremuri complicate, în vremuri în care ieșim dintr-o criză economică, în vremuri în care pare că ne aflăm pe un trend de creștere economică și sperăm ca acesta să se consolideze și să se confirme, în care trăim experiența implementării legislației persoanelor juridice, asupra căreia părerile sunt împărțite în ce privește textul și mai așteptăm judecarea istoriei în ce privește implementarea", a afirmat reprezentantul BNR.

El a spus, însă, că trebuie explicate foarte clar implicațiile unei astfel de legi, pentru că nu se potrivește în toate cazurile.

"Vrem să clarificăm cum vrem să arate o bună legislație a insolvenței persoanelor fizice. În primul rând, vreau să înțelegem foarte bine ce înseamnă insolvența persoanei fizice și unde se potrivește ea. În principiu, ea se potrivește celor care au luat credite pe termen scurt.

Pentru cei care au luat credite pe termen lung, o legislație a insolvenței nu este soluția. Acolo trebuie să existe alte soluții, pentru că insolvența aduce toate datoriile la scadență, determină executarea unei părți din datorie de îndată. Când ai un credit pe termen lung, care de obicei este luat pentru achiziționarea unei locuințe, nu este cea mai confortabilă soluție", a precizat Olteanu.

Mai mult, oficialul BNR pledează pentru adoptarea unei soluții care să rezolve o parte dintre cazuri în afara instanțelor de judecată, supraîncărcate și costisitoare.

"Instanțele de judecată au două dificultăți pentru creditori și debitori: sunt lente și costisitoare, iar ambele sunt handicapuri în procesul de insolvență. Am primit un punct de vedere din partea CSM la dezbaterile ce s-au purtat la Parlament, care este de domeniul bunului simț: nu ne trimiteți un milion de dosare în instanțe că nu are cine le judeca. Și, atunci, viziunea noastră, la BNR, în primul rând este că o asemenea legislație trebuie să încerce să ducă în faza de negociere, de aranjamente, de scheme de restructurare a datoriei în afara instanțelor de judecată", a explicat viceguvernatorul BNR.

Pentru ca această lege să fie considerată bună, trebuie să respecte principiul "să nu cheltuim mai mult decât câștigăm", a adăugat Olteanu.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României Bogdan Olteanu a participat la colocviul cu tema "Reglementarea procedurii insolvenței persoanei fizice în România. Modele și soluții legislative'.