"Consiliul de Administrație al BNR, în momentul în care se va stabili o regândire a politicii de investire a rezervei, se va orienta către cea mai bună posibilitate de achiziție de pe piață. Acesta este prima noastră obligație și legală și morală, pentru că vorbim despre banii României. Dar, pentru aceasta, trebuie să fim în acea situație în care să avem ce alege și proiectul despre care se vorbește (Roșia Montană—n.r.) acum nu va scoate aurul mâine. Și din punct de vedere legal și moral, dacă se va ajunge la concluzia că ponderile rezervei trebuie schimbate, BNR are datoria să cumpere aurul cel mai sigur și mai ieftin și, în principiu, există o bursă internațională", a spus Bogdan Olteanu, referindu-se la declarațiile președintelui Traian Băsescu, conform cărora aurul ce s-ar extrage de la Roșia Montană ar putea rămâne în țară dacă BNR l-ar cumpăra.

Olteanu a spus că în acest moment nu vede o bază legală care să permită BNR să cumpere altceva decât ceea ce este cel mai bine pentru România. De asemenea, acesta a declarat că, personal, nu și-a schimbat părerea despre proiectul Roșia Montană.

Președintele Traian Băsescu a declarat pe 16 septembrie că aurul care s-ar putea extrage de la Roșia Montană ar putea rămâne în țară dacă Banca Centrală l-ar cumpăra.

''România nu are nicio problemă ca indiferent cine exploatează resursele de aur, spre exemplu, să facă în așa fel ca în țară să rămână aurul până la ultimul gram. Avem o rezervă de circa 36 de miliarde de euro, cu tot cu aur, din care avem și valoarea a 103 tone de aur. Nu ne oprește nimeni ca în loc de euro și dolari să ne mărim rezerva în aur. (...) Și într-un mod extrem de convenabil. Adică, în momentul în care Banca Națională ar achiziționa aur, ar face emisiune de lei, la fel cum atunci când cumpără euro face emisiune de lei, la fel ca atunci când ia bani de la Ministerul de Finanțe, bani europeni, pe care îi utilizăm în construcții de drumuri, de știu eu ce alte proiecte, Banca Națională primește euro și în baza sumei primite face emisiune de lei. Deci, România nu pierde nici un gram de aur, dacă își propune să facă acest lucru'', a explicat Băsescu.

Potrivit acestuia, primul cumpărător poate fi BNR, prin emisiune de lei și nu prin taxe de la populație.

''Primul cumpărător poate fi Banca Națională a României prin emisiune de lei, repet, nu prin taxe de la populație, nu din bani de la bugetul de stat, nu din nimic'', a afirmat președintele Băsescu.