Se stie ca aproximativ 70% din bolile infectioase, precum HIV, Ebola, pneumonia atipica si altele, sunt infectii zoonotice, adica transmise omului de la animale. Dar mai exista viruri inca nedescoperiti de cercetatori.

„In ultimele decenii, ne-am confruntat cu amenintarea unor pandemii, fara sa stim, totodata, cati alti virusi se ascund in natura salbatica”, spune presedintele organizatiei necomerciale EcoHealth Alliance, Peter Dashak, citat de agentia RIA Novosti. Potrivit spuselor sale, oamenii de stiinta au realizat un mare progres, explicand ca, in realitate, nu sunt milioane de virusi necunoscuti, ci numai cateva sute de mii. Tinand cont de tehnologiile moderne, specialistii pot identifica virus de pe planeta, afirma el.

Primele studii au fost efectuate in jungla din Bangladesh, unde traiesc vulpile-zburatoare, vietuitoare care sunt purtatoare ale virusului Nipah. El provoaca encefalita si diferite afectiuni respiratorii. Cercetatorii au cules 1897 de mostre de material biologic, dupa care, in laborator, au fost identificati 55 de virusi, din care numai cinci erau cunoscuti anterior. A fost cifra care a stat la baza unui calcul complex al numarului total de virusi necunoscuti care ar putea exista in natura salbatica.