Conform raportuui, in urmatorii cinci ani, cea mai mare amenintare o reprezinta "riscurile necunoscute", categorie unde au fost incluse, printre altele, prabusirea unui asteroid sau eruptia unui supervulcan, fenomene care nu depind direct de activitatea omului.

Pe termen lung, locuitorii planetei sunt amenintati de pandemii, de un razboi nuclear, de schimbari catastrofale ale climei, dar si de dezvoltarea inteligentei artificiale si a robotilor. Sunt pericole care depind direct de activitatea omului.

Documentul subliniaz, de asemenea, ca posibilitatile organizatiilor teroriste moderne, precum Statul Islamic, permit crearea cu ajutorul biologiei sintetice a unor virusi extrem de periculosi pentru oameni. Dezvoltarea tehnologiilor digitale pot conduce, la randu lor, la aparitia unor grupari autonome de inteligenta artificiala, care refuza sa se supuna omului, considerandu-l un rival.

In opinia cercetatorilor, guvernele majoritatii tarile lumii nu sunt in stare sa se pregatesca in mod adecvat pentru a face fata potentialelor amenintari. "Nu avem nici un moti sa credem ca omul reprezinta cea mai buna creatie a naturii", sustin autorii studiului.