Plecând de la simulări informatice 3D, cercetătorii au demonstrat că supernovele, stele la finalul vieţii, ejectează după explozie mari cantităţi de gaz, un fenomen capabil să propulseze atomi dintr-o galaxie în alta.

"Este posibil ca o mare parte din materia din Calea Lactee să se fi aflat în alte galaxii înainte de a fi imprastiata de un vânt puternic", explică Daniel Angles-Alcazar, de la universitatea americana Northwestern din SUA, coautor al studiului.

Potrivit lucrarii, acest transfer de masă prin intermediul vânturilor galactice, care trebuie să fi durat miliarde de ani, ar putea fi la originea a 50% din materia marilor galaxii.

"Acest studiu modifică înţelegerea noastră privind formarea galaxiilor după Big Bang", adauga Faucher-Giguere, in opinia caruia "originile noastre sunt mult mai puţin locale decât se credea anterior".

Potrivit teoriei general acceptate, după Big Bang, în urmă cu 14 miliarde de ani, universul a fost invadat de un gaz uniform compus din elemente uşoare precum hidrogenul şi heliul. Sute de milioane de ani după aceea, acest gaz primordial s-a condensat pentru a forma stelele şi galaxiile.

"Cum o parte din materia din care am fost formaţi poate proveni din alte galaxii, am putea să ne considerăm călători spaţiali sau imigranţi extragalactici", a mai spus Daniel Angles-Alcazar, scrie agerpres.