Decizia corespunde strategiei OMV Petrom de a optimiza operaţiunile downstream în vederea îmbunătăţirii eficienţei, iar compania de distribuţie gaze nu făcea obiectul activităţii de bază a Petrom. Părţile au agreat sa păstreze confidenţialitatea valorii tranzacţiei; finalizarea tranzacţiei este condiţionată de aprobarea prealabilă a Consiliul Concurenţei.

Tranzacţia nu are un impact material asupra situaţiei financiare a OMV Petrom, fiind sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea cifrei de afaceri nete a companiei în 2012, precizează comunicatul.

Petrom Distribuţie Gaze SRL a fost înfiinţată în 2007, când legislaţia românească a fost modificată în vederea alinierii cu Directiva UE care impunea separarea distribuţiei de gaze de alte activităţi, în vederea garantării pe piaţă a competiţiei şi transparenţei. La sfârşitul anului 2012, reţeaua de distribuţie a PDG avea o lungime totală de circa 1.000 de km şi deservea peste 21.000 de clienţi, în principal localizaţi în zonele învecinate oraşelor Bucureşti şi Timişoara.

Ligatne a fost selectat în urma unui proces de vânzare care a început în iunie 2012. Compania-mamă care deţine entitatea juridică Ligatne este de asemenea acţionarul majoritar al Gaz Sud SA şi Grup Dezvoltare Reţele SA (GDR). Gaz Sud şi GDR, înfiinţate în 2001, operează împreună o reţea de distribuţie gaze cu o lungime de aproximativ 700 km, care deserveşte peste 22.000 de clienţi localizaţi în principal în zonele din vecinătatea Bucureştiului.Atât Gaz Sud cât şi GDR se concentrează asupra pieţei de distribuţie gaze din România, în special în zona Bucureştiului.