"Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de îndeplinirea condiţiilor suspensive uzuale, inclusiv aprobarea Consiliului Concurenţei şi se estimează ca aceasta va avea loc până la sfârşitul anului curent", precizeaza OMV Petrom, în comunicat. Grupul petrolier si-a anunţat intenţia de a vinde parcul eolian Dorobanţu la începutul anului 2016.

"Activitatea de producţie energie eoliană nu se înscrie în direcţiile strategice ale companiei. Tranzacţia nu va avea un impact semnificativ asupra indicatorilor financiari şi operaţionali ai OMV Petrom, în condiţiile în care profitul operaţional, respectiv activele OMV Petrom Wind Power SRL reprezintă mai puţin de 1% din indicatorii corespondenţi ai Grupului OMV Petrom, iar producţia de electricitate reprezintă circa 3% din producţia totală de electricitate a Grupului", a explicat compania.

Parcul eolian Dorobanţu este localizat în sud-estul României şi include 15 turbine Vestas V-90 cu capacitate de 3 MW fiecare. Capacitatea electrică eoliană totală instalată a României este estimată în prezent la 3.000 MW, deci parcul Dorobanţu are o pondere de circa 1,5%. În 2016, acesta a avut o producţie netă de electricitate de 0,08 TWh şi a primit 128.000 de certificate verzi, jumătate din ele fiind eligibile pentru vânzare începând cu 1 ianuarie 2018.

Transeastern Power B.V. este o subsidiară a Transeastern Power Trust, un producător independent de energie electrică. Acesta deţine şi operează instalaţii care produc energie electrică din surse regenerabile (eolian, solar şi hidro). Transeastern Power Trust a fost fondat în 2014 şi este listat pe TSX Venture Exchange din Canada.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 784 de benzinării, la sfârşitul lui martie 2017, sub două branduri, OMV şi Petrom, mentioneaza agerpres.