"Implementarea proiectului Poli-combustibili, care foloseşte tehnologii inovative pentru a creşte producţia de benzină şi motorină, ne va oferi un avantaj competitiv determinat de creşterea producţiei cu valoare adăugată ridicată (produse albe) şi o structură mai flexibilă a producţiei", a declarat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Downstream Oil.

Unitatea Poli-combustibili va permite ca o parte din producţia de componente GPL de până la 50.000 de tone să fie convertită în benzină şi distilate medii. Capacitatea totală a rafinăriei va rămâne de 4,5 milioane de tone/an. "Această nouă unitate se bazează pe procesul inovativ Polyfuel, o tehnologie dezvoltată de Axens, pe baza a 50 de ani de experienţă comercială în domeniul conversiei olefinelor în combustibili, cunoscută ca fiind sigură şi curată", se mai arată în comunicatul preluat de agerpres.

Proiectul presupune construcţia a trei reactoare principale, mai multe adsorbante, coloane şi pompe. Datorită selecţiei corespunzătoare a echipamentelor de bază şi a schimbătoarelor de căldură, unitatea este proiectată pentru o eficienţă energetică ridicată. Investiţiile la rafinăria Petrobrazi în perioada de după privatizare, respectiv 2005 - 2016, au însumat 1,2 miliarde euro, din care circa 600 milioane euro au fost investiţi pentru programul de modernizare desfăşurat în perioada 2010 - 2014.

Cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane de tone anual, Petrobrazi poate procesa întreaga producţie de ţiţei a OMV Petrom din România. OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea are 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.