Aceasta este concluzia raportului privind situaţia pieţei, publicat de OPEC, conform căruia oferta de aur negru continuă să fie superioară consumului. Acordul aprobat în noiembrie 2016, şi în vigoare din ianuarie anul acesta, prevedea retragerea de pe piaţă a 1,8 milioane barili pe zi în primele şase luni ale anului, o înţelegere ce implica cei 13 parteneri ai OPEC şi alţi producători precum Rusia, Oman, Mexic, Kazahstan sau Azerbaidjan.

Obiectivul era reducerea excesului de ofertă şi diminuarea rezervelor, care în noiembrie totalizau, doar în ţările cele mai dezvoltate, 2,993 miliarde barili. În pofida reducerilor OPEC, nivelul acestor rezerve a ajuns la 3,013 miliarde barili, în martie.

Creşterea producţiei în SUA, dar şi nerespectarea angajamentelor de ţări precum Rusia, Oman, Kazahstan etc., explică de ce oferta şi cererea continuă să fie dezechilibrate.

Producţia totală a grupului a fost, în aprilie, conform unor surse din domeniu, de 31,7 milioane barili pe zi, cu 1,3 milioane barili pe zi mai puţin faţă de decembrie 2016, mentioneaza agerpres.