În decembrie 2016, statele OPEC şi alte 11 tari producătoare au acceptat ca in primul semestru din 2017 sa procedeze la o reducere combinata a productiei cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd).

La o conferinţă pe probleme de energie, desfasurata joi la Abu Dhabi, Khalid al-Falih a dezvăluit că există negocieri intense în culise între marii producători de petrol înaintea reuniunii din luna mai a OPEC. Oficialul saudit a precizat că s-a ajuns la un acord preliminar pentru prelungirea acordului de reducere a producţiei, dar că este nevoie de aprobarea tuturor statelor membre.

"Există o opinie majoritară pe cale să se formeze, dar nu am ajuns încă la final", a spus Khalid al-Falih. Întrebat dacă există discuţii şi cu Rusia, ţară care nu este membră a OPEC, Falih a răspuns: "Vorbim cu toate ţările. Nu am ajuns încă la un acord definitiv, dar se concretizează un consens".

Prezent la aceeaşi conferinţă, ministrul Petrolului din Kuweit, Essam al-Marzouq, a declarat că se aşteaptă la o prelungire a acordului de reducere a producţiei de ţiţei. "Avem un grad important de respectare a acordului din partea statelor care nu sunt membre OPEC, ceea ce arată importanţa prelungirii acordului", a spus Essam al-Marzouq, adăugând că producătorii de petrol din OPEC sunt interesaţi ca un număr şi mai mare de state care nu sunt membre ale cartelului să se alăture acestui acord.

Summitul OPEC a fost programat pentru 25 mai. În ultimele luni, preţul petrolului şi-a revenit, ajungând deasupra pragului psihologic de 50 de dolari per baril. Aceasta, după ce, anterior, începând de la mijlocul lui 2014 şi până în 2016, a pierdut jumătate din valoare din cauza supraofertei de ţiţei existente pe piaţă, precizeaza agerpres.