In raportul "World Oil Outlook 2017" publicat marţi, OPEC susţine, de asemenea, că cererea mondială de petrol nu va atinge vârful înainte de anul 2040, în condiţiile în care cartelul se aşteaptă ca majorarea înmatriculărilor de autoturisme în statele emergente să devanseze cu mult adoptarea vehiculelor electrice în următoarele două decenii, scrie agerpres.

Conform prognozelor OPEC, cererea mondială de petrol va ajunge la 111,1 milioane barili pe zi în 2040, faţă de 95,4 milioane barili pe zi în 2015, în creştere faţă de prognozele OPEC de anul trecut, care vorbeau de o cerere mondială de petrol de 109,4 milioane barili pe zi. În aceste condiţii, combustibilii fosili vor fi responsabili în 2040 pentru trei sferturi (74%) din mixul energetic global, în pofida creşterii rapide a surselor regenerabile, care vor ajunge la o pondere de doar 5,5% în 2040.

Cu toate acestea, OPEC subliniază că o răspândire mai rapidă a autovehiculelor electrice ar putea modifica acest scenariu.

"În doar câţiva ani, autovehiculele electrice au trecut de la a fi complet inaccesibile, nepractice, la o opţiune validă pentru un segment de nişă al pieţei de consum", avertizează OPEC. Potrivit cartelului, estimările privind cererea mondială de petrol în anul 2040 ar putea fi reduse la 108,60 milioane de barili pe zi dacă vehiculele electrice vor fi adoptate mai rapid decât se preconizează în scenariul de bază al organizaţiei.