În 2016, producţia tarilor din afara OPEC va scădea cu 660.000 barili per zi (bpd), faţă de reducerea de 380.000 barili/zi estimata luna trecută de OPEC. 'Analizele arată că 2016 va fi un an dominat de furnizori, va fi anul procesului de reechilibrare. Producţia statelor din afara OPEC va ramane în lunile următoare sensibilă la preţurile scăzute ale ţiţeiului', se arată în raportul OPEC.

Revenirea Iranului pe piaţa ţiţeiului şi îngrijorarea provocată de turbulenţele financiare din China, al doilea mare consumator mondial de petrol, au contribuit la declinul preţului la ţiţei. Luni, preţul barilului de petrol Brent a scăzut sub pragul de 28 de dolari, pentru prima din 2003.

Potrivit OPEC, anul acesta producţia de petrol a SUA se va situa în medie la 13,50 milioane barili/zi,  în scădere cu 380.000 bpd faţă de 2015, cel mai semnificativ declin din afara OPEC. De asemenea, producţia este vulnerabilă în zone ca Marea Nordului, America Latină şi Canada, sustine cartelul. De precizat ca raportul OPEC nu menţionează impactul asupra furnizării de petrol în urma ridicării sancţiunilor împotriva Iranului, stat membru al cartelului.

Iranul este pregătit să-şi majoreze exporturile de ţiţei cu 500.000 de barili pe zi, a anunţat duminică adjunctul ministrului petrolului, Amir Hossein Zamaninia, la o zi după ce sancţiunile îndreptate împotriva Iranului au fost ridicate în schimbul reducerii ambiţiilor nucleare ale Teheranului.