In opinia expertilor, situatia de pe piata petrolului "a scapat de sub control": OPEC nu mai este in stare sa elaboreze o pozitia unica si sa reduca productia,  in timp ce Rusia nu dispune de parghii de influenta asupra situatiei macroeconomice. In plus, caracaterul speculativ al pietei o transforma intr-o piata a asteptarilor. Jucatorii nu sunt deosebit de nelinistiti de ceea ce se intampla in Orientul Mijlociu, desi in urma cu patru ani, in timpul primaverii arabe, preturile la petrol cresteau constant.

In opinia analistului Vladimir Rojanovski, Rusia a avut sansa de a stabiliza situatia pe piata petroliera pana la 4 decembrie, posibilitate de care insa nu s-a folosit. "Nu au avut loc suficiente intalniri cu sauditii in ajunul reuniunii OPEC si, prin urmare, sedinta nu a fost bine pregatita, iar Arabia Saudita si-a impus cu usurinta punctul de vedere. Este evident ca pozitia Rusiei a fost destul de stearsa. Acum, dupa lupta nimeni nu se bate cu pumnii in piept si cred ca, pana la urmatoarea intalnire OPEC, din 2016, nu se va putea face nimic", a apreciat expertul rus.

Serghei Pinkin, directorul Fondului pentru dezvoltare energetica spune, la randul sau, ca lucrurile nu se vor stabiliza in urmatoarele luni. "Echilibrul dintre cerere si oferta nu se va produce prea curand, poate la inceputul anului 2017", a estimat Petkin. El considera ca, in acceptiunea pietei petrolului, nu exista un razboi in Orientul Mijlociu, din moment ce nu sunt afectate interesele Arabiei Saudite si ale altor mari producatori din Golful Persic.

"De fapt, despre ce vorbim? Despre niste pierderi inregistrate de Statul Islamic, grupare terorista care, potrivit celor mai modeste estimari, nu produce mai mult de 80.000 de barili, la o productie mondiala de peste 94 de milioane de barili. Este o cantitate neglijabila, practic", a subliniat analistul.