In conditiile unei oferte abundente si a scaderii cererii mondiale, barilului de ţiţei marca Brent este la jumătate faţă de preţul de 115 dolari înregistrat în luna iunie a acestui an.

In acest context, ministrul saudit al petrolului, Ali al-Naimi, a dezminţit speculatiile potrivit carora politica petroliera a tarii sale, cel mai mare producator de aur negru al lumii, ar fi dictata de considerente politice.

La randul sau, ministrul energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, a declarat ca "una din principalele cauze al scaderii pietei vizeaza producţia iresponsabilă a anumitor producători din afara OPEC".

El a estimat ca recenta decizie a Organizatiei tarilor exportatoare de petrol de a pastra neschimbate cotele de productie este corectă.

Interesant este ca senatorul republican John McCain considera ca presedintele Statelor Unite, Barack Obama, ar trebuie sa multumeasca Arabiei Saudite pentru ca, acceptand o scadere preturilor la titei, a contribuit decisiv la deteriorarea substantiala a economiei Rusiei.

"Sanctiunile nu au avut, practic, nici un efect pana cand au inceput sa scapa preturile la petrol", a spus McCain, apreciind ca "presedintele Obama nu are nici un rol in aceasta afacere".