Decizia din noiembrie a cartelului de a mentine ritmul productiei a provocat o scadere cu 60% a pretului la titei, care nu s-a mai redresat decat in ultimele saptamani.

A-si pastra cota de iata constituie o prioritate pentru tarile din Golful Persic, explica economistul saudit Abdelwahab Abu-Dahesh. In opinia lor, continua expertul, strategia adoptata in noiembrie constituie o alegere buna, pentru ca a provocat o scadere a productiei a productiei de sist in SUA si inchiderea a numeroase puturi de exploatare.

Pe fondul reducerii considerabile a veniturilor petroliere, mai multe state membre OPEC, in special Venezuela si Iran, au cerut public scaderea productiei pentru a sustine piata.

"Nu cred insa ca la reuniunea de luna viitoare va aduce vreo schimbare. Tarile din Golf continua sa-si apere cota de piata", a estimat, la randul sau, Mussa Maarafi, fost membru al Consiliului suprem al petrolului din Kuweit. "Nu va exista o scadere a productiei, cu exceptia unui acord convenit cu producatorii din afara cartelului", a adaugat el.

Completand tabloul, Jamal al-Lughani, de la Kuwait Petroleum Corp, a mentionat ca majorarea productiei americane la 9,4 milioane barili pe zi a permit Washingtonului sa renunte la impotul de petrol usor din Africa. SUA au reusit, de asemenea, sa scada importul de petrol greu din America Latina, inlocuindu-l cu cel extras din nisip in Canada

Aceste manevre au pus presiune pe tarile OPEC, in special pe cele din Golful Persic, care trebuie sa coopereze pentru a mentine cotele lor de piata, ba chiar sa gaseasca, pe viitor, noi clienti pentru volumul suplimentar al productiei, sustine analistul.