"Obiectivul acestei operaţiuni este de a proteja cetăţenii Ucrainei, de a opri teroarea şi pe criminali şi tentativele de dezmembrare a ţării", a precizat Turcinov adresandu-se Radei Supreme, parlamentul de la Kiev. Localitatea Slaviansk, oraşul simbol al tensiunilor din ultimele zile, unde grupuri armate au ocupat sâmbătă sediile poliţiei, administraţiei şi filialei locale a SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei), se află în nordul regiunii Doneţk.

In acest context, presedintele interimar a denuntat "proiecte brutale" puse la punct de Rusia pentru destabilizarea sudului şi estului Ucrainei, dincolo de bazinul carbonifer Donbas (est), confruntat de mai multe zile cu o insurecţie prorusă.

"Proiectele Rusiei au fost şi rămân brutale. Ei doresc să aprindă nu doar Donbasul, dar şi întregul est şi sud al Ucrainei, de la regiunea Harkov până la Odesa", a estimat Turcinov.

Luni, grupuri armate proruse au trecut la ofensivă în estul Ucrainei, cerând ajutor preşedintelui rus Vladimir Putin în faţa guvernului proeuropean de la Kiev. "Donbasul se confruntă cu un pericol colosal", a afirmat Turcinov.