"Nu costa mai mult decat un set complet de exercitii militare in Orientul Indepartat, spre exemplu", a explicat pentru RBK un inalt functionar rus. Un punct de vedere sustinut, printre altele, si de fostul ministru rus al finantelor, Aleksei Kudrin.

"Eu as numi operatiunea din Siria un fel de manevre largite pe termen lung, pentru ca au fost cooptate numai fortele aeriene si un contingent de intretinere. Nu este foarte scump. Dimpotriva, este mult mai ieftin decat tot ce este legat de estul Ucrainei", a declarat Kudrin pentru RBK.

In absenta unor informatii concrete, RBK a mers pe comparatie. Asfel, interventia din 2011 a Marii Britanii in Libia a costat 320 de milioane de lire sterline pentru 25 de campanie militara, unde au fost folosite, cu precadere, aviatia de punte si rachete de croaziera. Altfel spus, Londra a cheltuit zilnic 1,82 milioane de lire sterline.

In cadrul aceleeasi operatiuni, Franta a utilizat 4.621 de bombe si rachete, nota de plata ridicandu-se la aproximativ 350 de milioane de euro, adica in jur de 1,7-2 milioane de euro pe zi. In ceea ce priveste participarea Statelor Unite, ea a costat, potrivit datelor puse la dispozitie Congresului de Casa Alba, 1,1 miliarde de dolari, ceea ce inseamna 6,29 milioane de dolari pe zi.

Baza aeriana a Rusiei din Latakia numara peste 50 de avioane si elicoptere, aproape toate fiind utilizate pentru operatiunea lansata de Kremlin. Este vorba, printre altele, de avioane de atac Su-25SM (12 unitati), Su-24M (12 aparate), Su-34 (6 masini), elicoptere de atac Mi-24 (12). Fiecare dintre aceste aparate necesita echipaje formate din cel putin doi oameni.

Pentru participarea la operatiunea din Siria, miltiarii rusi primesc, suplimentar, 18,6 dolari pe zi, suma care se acorda indiferent de rang sau functie.