Primarul Sorin Oprescu susţine că realizarea canalului Dunăre-Bucureşti poate face ca oraşul să devină a cincea capitală dunăreană, în acest sens, fiind purtate discuţii privind finanţarea investiţiei din fonduri europene cu Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regională.


Potrivit unui comunicat al Primăriei Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu a avut, marţi seară, o întâlnire cu Johannes Hahn, comisarul UE pentru Politica Regională, cu care a discutat despre strategia Uniunii pentru Regiunea Dunării şi despre posibilităţile de finanţare din fonduri europene a canalului Bucureşti-Dunăre. In acest cadru, Oprescu a subliniat importanţa conectării Bucureştiului la reţeaua dunăreană, alături de celelalte oraşe riverane, demersurile actualei administraţii urmărind să asigure participarea în procesul decizional ce vizează Strategia Dunării, scrie Mediafax.

În acest sens, primarul general i-a prezentat oficialului european stadiul lucrărilor proiectului canalului Bucureşti - Dunăre, lucrări oprite imediat dupa decembrie 1989, respectiv beneficiile acestui proiect pentru Capitala Romaniei şi regiunea Dunării de Jos. "Doresc să mă asigur că acest proiect, susţinut de o parte a societăţii româneşti şi contestat de o alta, este corect prezentat şi astfel înţeles prin prisma avantajelor pe care ar urma să le aducă, nu numai nouă românilor, ci şi Europei, şi mă refer aici la reducerea decalajelor dintre diversele sale regiuni. Canalul Bucureşti-Dunăre nu înseamnă doar o nouă rută de transport, ci şi o sursă de energie, o sursă de apă pentru dezvoltarea unui sistem performant de irigaţii, o investiţie în turism, dar şi în protecţia mediului", a spus primarul Oprescu, citat în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor administraţiei municipale, la rândul său, Johannes Hahn a exprimat disponibilitatea Comisiei de a lua în discuţie o viitoare finanţare a lucrărilor la acest proiect, subliniind că aşteaptă, iniţierea discuţiilor cu oficialităţile române. "Este un proiect care poate beneficia de finanţarea UE. Având în vedere dimensiunea sa financiară, precum şi durata acestuia, mă aştept să fie susţinut şi la nivelul Guvernului dumneavoastră, nu doar la cel al autorităţilor locale, în calitatea lor de beneficiari direcţi", a susţinut comisarul european pentru Politică Regională, citat în comunicat.

Tot marţi, Sorin Oprescu a discutat cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Bavariei, Emilia Muller, la sediul Guvernului Oberpflaz, căreia i-a prezentat poziţia actualei administraţii a Bucureştiului cu privire la regiunea Dunării de Jos. "Unul dintre proiectele fanion ale Planului de Acţiune a Strategiei Dunării este şi canalul care va face ca Bucureştiul să devină port la Dunăre.(...) Sunt ferm convins că stă în puterea noastră ca Bucureştiul să devină a cincea capitală dunăreană şi să se alăture celorlalte patru capitale dunărene, Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad", a afirmat edilul şef al Capitalei.

Totodată, primarul general a mai spus că viitoarele strategii dezvoltate la nivelul Uniunii Europene vor urmări pe lângă dezvoltarea capitalelor şi zonele adiacente acestora, implicit, regiunilor de care acestea aparţin, "reducând astfel decalajele încă existente în cadrul Uniunii Europene". "Regensburg, oraşul care astăzi găzduieşte această prima ediţie a Forumului Anual al Strategiei Dunării, a fost până în urmă cu nu foarte mulţi ani unul dintre cele mai sărace din Bavaria. Astăzi, tocmai prin schimbarea abordării şi implicarea factorului local, mai degrabă decât a celui central şi prin păstrarea independenţei actului administrativ, acest oraş istoric se situeaza între primele zece ale Germaniei", a dat exemplu ministru Emilia Mueller.