Sorin Oprescu susţine că municipalitatea se va implica în reabilitarea Combinatului Fondului Plastic prin obţinerea de fonduri europene pentru construcţia unui Centru Internaţional de Arte Vizuale, după ce primăria va primi în administrare terenul care aparţine Uniununii Artiştilor Plastici, informeaza Mediafax.

Priamarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a vizitat, vineri, expoziţia de la Galeriile Orizont a 50 de studenţi ai Universităţii de Arhitectură "Ion Mincu", care prezintă 20 de proiecte privind crearea unui Centru Internaţional de Arte Vizuale, pe amplasamentul unde se află Combinatul Fondului Plastic.

"Consider că este necesară înfiinţarea unui Centru Internaţional de Arte Vizuale. Ne-am întâlnit acum cinci luni şi jumătate cu preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Petru Lucaci, şi am făcut acest parteneriat necesar reabilitării Combinatului Fondului Plastic", a declarat Sorin Oprescu.

Potrivit primarului general, accesarea fondurilor europene va fi făcută după ce municipalitatea va primi în administrare, de la Uniunea Artiştilor Plastici, suprafaţa de aproximativ 5.000 de metri pătraţi situată în nordul Capitalei, pe care se află construit Combinatul Fondului Plastic.

Primarul Sorin Oprescu a precizat că este mai mult decât necesar reconversia spaţiului industrial la un spaţiu cultural care să aibă un muzeul de artă contemporană, galerii de artă şi care se va numi Centrul Internaţional al Artelor Vizuale.

Preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Pentru Lucaci, a declarat că "este necesară susţinerea municipalităţii în acest proiect", precizând că în Bucureşti este nevoie atât de un muzeu al artei contemporane, cât şi de spaţii de cultură pentru artişti.

Petru Lucaci a precizat că va face demersurile neceare, astfel încât terenul să fie trecut în administrarea municipalităţii pentru obţinerea de fonduri necesare investiţiei.

La rândul său, Dorin Ştefan, profesor la Universitatea de Arhitectură "Ion Mincu", a spus că expoziţia de la Galeriile Orizont reprezintă "un preambul de imagine", fiind adusă în prim-plan o problemă, "aceea a irosirii, a degradării şi a nefolosirii unui spaţiu important pentru artiştii plastici".

Potrivit lui Dorin Ştefan, expoziţia s-a născut în cadrul unui Atelier la Facultatea de Arhitectură în care 50 de studenţi au lucrat timp de o lună la 21 de proiecte prin care să fie inventată tema viitorului proiect.

"Uniunea Artiştilor Plastici avea o minge. Noi am ridicat prin această expoziţie mingea la fileu. Acesta a fost rolul nostru de a scoate o problemă în faţă pentru a fi rezolvată", a mai spus Dorin Ştefan.

Toate cele 21 de proiecte au avut în vedere pe de-o parte păstarea funcţiuni de centru cultural, iar pe de altă parte adaptarea spaţiilor deja existente şi crearea altora noi în concordanţă cu idea de Centru Internaţional pentru Arte.