În discursul său, Sorin Oprescu a declarat că, dacă va fi construit un aeroport în sudul Bucureştiului, acesta ar atrage mulţi oameni de afaceri din zona oraşului bulgar Ruse care în prezent folosesc aeroporturile din Varna şi Sofia. Oprescu s-a declarat puţin nemulţumit din cauza faptului că Sofia îşi construieşte metrou cu bani europeni.

Primarul capitalei României a spus că, în urma cu câţiva ani, şi administraţia sa a încercat să obţină acces la fonduri europene pentru metroul bucureştean, dar a primit un refuz din partea Bruxellesului pe motivul că Bucureştiul este un oraş dezvoltat. În context, Sorin Oprescu a subliniat importanţa finanţării europene pentru dezvoltarea regiunii Dunării de Jos. 'Veţi spune că Sofia este departe de Dunăre. Şi Bucureştiul este departe, dar se va apropia prin construirea unui canal', a spus primarul general. 

 

Primarul Sofiei, Iordanka Fandîkova a declarat la rândul său că vizita lui Sorin Oprescu la Sofia, precum şi vizita ei de anul trecut la Bucureşti au contribuit la dezvoltarea relaţiilor între oamenii de afaceri dintre cele două oraşe. Ea a subliniat că dezvoltarea economică a oraşului este cea mai mare prioritate pentru orice primar. Rata şomajului în Sofia este de 3,6%, ceea ce înseamnă de aproape patru ori mai puţin decât rata medie pe ţară.

Fandîkova a mai spus că, deşi turiştii români sunt mai interesaţi de litoralul bulgăresc, Sofia oferă condiţii din ce în ce mai bune pentru turism şi românii au ce vedea în capitala bulagră.