CNIPMMR a realizat, în perioada 19 - 27 octombrie 2017, o consultare care a vizat evaluarea impactului mutării contribuţiilor de la angajator la angajat, sub forma unui sondaj derulat prin intermediul site-ului www.cnipmmr.ro, la nivelul vizitatorilor acestuia şi al membrilor CNIPMMR. Respondenţii, în număr de 748, sunt: 37,7% microîntreprinderi, 20,8% întreprinderi mici, 17,5% întreprinderi mijlocii, 13,1% întreprinderi mari şi 10,9% alte forme juridice.

Întrebaţi dacă susţin trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat, 82% dintre respondenţi au răspuns că nu susţin această modificare. Totodată, la întrebarea "Consideraţi ca trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat va avea efecte negative?", 84,3% dintre subiecţi au răspuns pozitiv.

Potrivit sondajului, cele mai importante efecte pozitive identificate de respondenţi odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat, au fost: pentru bugetul de stat - cresc veniturile bugetare ca urmare a creşterii salariilor, amenzilor etc. (50%), niciun efect pozitiv (39%), salariaţii vor cunoaşte toate cheltuielile salariale ale angajatorului privind postul ocupat (11%).

Printre efectele negative considerate de respondenţi au fost menţionate: creşterea birocraţiei pentru angajator, prin încheierea de acte adiţionale la toate contractele individuale de muncă (69,6%), scăderea salariilor nete (67,6%), cheltuieli suplimentare privind actualizarea programelor informatice (64,8%), creşterea amenzilor ca urmare a creşterii salariului minim (59,7%), creşterea fiscalităţii asupra unor categorii de contribuabili (PFA, pentru drepturile de autor, veniturile din chirii, etc.) (48,3%), altele (10%), scrie agerpres.

De asemenea, întrebaţi dacă sunt de acord cu introducerea unei taxe de 2% din fondul de salarii plătit de angajator, 98% au menţionat că nu sunt de acord. Conform Consiliului IMM-urilor, trecerea contribuţiilor de la angajator la salariat reprezintă o reforma amplă, cu implicaţii multiple sociale şi economice, fiind imperios necesar ca înainte de adoptarea unei hotărâri în acest domeniu să fie realizate analize de impact şi testul IMM.