Caisele - proaspete, conservate sau uscate - sunt consumate cu plăcere atât de către copii, cât şi de către cei mai în vârstă. Fripte la grătar, pe frigăruie, sunt o delicioasă garnitură la friptura de pui şi pot fi folosite în diferite salate. Caisele din compot sunt un adaos aromat la brânza de vaci, iaurturi, îngheţate, deserturi, salate. Gemul/pasta de caise, sunt delicioase în umpluturi (fursecuri sau tarte) sau încorporate în diverse checuri, brioşe, prăjituri etc. Sâmburii se consumă ca atare, sau adăugaţi în dulceaţă. Pulpa fructului, amestecată cu miere, se poate păstra în congelator.

Caise a la Conde
Ingrediente: 350 g orez, 1,5 l lapte, 200 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat, 3 linguriţe unt, 1 portocală, 1 kg caise, 300 g zahăr, 1 linguriţă esenţă migdale.
Preparare: Orezul se spală şi se fierbe 5 minute, într-o cratiţă cu apă cât să-l acopere. Se scurge, se clăteşte cu apă şi se pune iar la fiert cu laptele, zahărul, sucul de portocală, sare şi unt. După ce dă câteva clocote, se pune la cuptor, la foc mic, 40 minute. Când este gata, se adaugă vanilia şi se lasă să se răcească. Caisele se spală, se taie jumătăţi şi li se îndepărtează sâmburii; 6 jumătăţi se pasează şi se pun deoparte. Se fierbe zahărul cu 400 ml apă până se face un sirop, apoi se adaugă caisele, se fierb câteva clocote şi se scot. În siropul rămas se pun caisele pasate şi se fierb până se obţine un jeleu; se ia de pe foc şi se adaugă esenţa de migdale. Peste orez, aranjat în formă de coroană, se pun caisele în centru şi se acoperă cu jeleu călduţ. Orezul se ţine la rece, o oră, înainte de a fi servit.

Brioşe cu caise

Ingrediente: 100 g iaurt, 2 linguri brânză vaci, 200 g migdale (nuci, alune) măcinate, 100 g caise uscate, tăiate mărunt, 1 ou, 1 linguriţă scorţişoară, 1 vârf cuţit praf de copt şi unul de sare.
Preparare: Amesteci toate ingredientele şi le pui în forme de muffin, unse cu puţin unt. Brioşele le coci la 170°C, 25-30 minute, apoi le scoţi din formă, după ce s-au răcit. Sunt mai bune la gust a doua zi.

Cocktail răcoritor de fructe
Ingrediente: 3 caise, 4 piersici decojite, 1 lămâie coaptă, 900 ml vin alb demisec, sirop de coacăze şi cuburi de gheaţă.
Preparare: Se taie piersicile şi caisele fideluţă, apoi se pun amestecate cu vinul într-un vas, se acoperă cu un capac, apoi se dau la rece, pentru 3-4 ore. Se scot din vin feliile de fructe, se storc într-un tifon, iar sucul rezultat se toarnă peste vin împreună cu siropul de coacăze. Băutura se toarnă în pahare împreună cu multă gheaţă, apoi se ornează cu lămâie-rondele.

Tartă fină cu caise şi rozmarin
Ingrediente: 600 g caise, 1 pachet aluat de foitaj, 150 g zahăr pudră, 50 g unt, 2 crenguţe de rozmarin, 1 linguriţă ulei.
Preparare: Se scot sâmburii din caise, astfel ca fructele să rămână întregi. Se acoperă complet o formă de tartă cu aluatul de foitaj, se înţeapă cu o furculiţă şi se pun pe toată suprafaţa caisele întregi, iar la mijloc, crenguţele de rozmarin. Se presară deasupra zahărul pudră, se pune din loc în loc câte-o bucăţică de unt, se bagă tarta la cuptor (preâncălzit la 180 C), 15 minute. Când aluatul a crescut, se scoate tarta din cuptor, se pune peste ea o tavă de prăjitură unsă cu ulei şi se răstoarnă ambele tăvi, astfel ca tarta să rămână pe tavă cu caisele în jos. Se sfârâmă aluatul copt cu fundul unei cratiţe şi se dă la cuptor încă 15 minute. După ce se scoate tarta din cuptor, se desprinde de pe margini şi se răstoarnă (cu caisele în sus), pe un platou. Se serveşte caldă.

Parfait de caise  
Ingrediente: 200 g zahăr , 100 ml lapte, 2 ouă, 1 plic zahăr vanilat, 500 g caise, 500 g frişcă.
Preparare: Se amestecă zahărul cu ouăle şi se subţiază treptat cu lapte cald, pe aragaz, la foc mic. Se trage vasul de pe foc şi se adaugă zahărul vanilat, apoi se pune la răcit. Se adaugă caisele curăţate de coajă şi sâmburi, pasate prin sită (sau zdrobite). Se toarnă compoziţia peste frişca bătută, se amestecă uşor cu telul, apoi se toarnă în forme de parfait, care se pun, 3-4 ore, în congelator.

Salată de caise cu vin alb
Ingrediente: 1/2 kg caise, 150 g zahăr pudră, zeamă de la 1 lămâie, 1 pahar vin alb.
Preparare: Caisele, curăţate de coajă şi de sâmburi, se pun într-o compotieră. Peste ele se presară zahărul pudră, zeama de lămâie şi, la sfârşit, vinul alb. Salata se pune la rece şi se serveşte peste 4-5 ore

Sos din caise pentru deserturi

Ingrediente: 4 caise, tăiate, 100 ml sirop de fructe, 3-4 cuişoare (sau baton de scorţişoară).
Preparare: Puneţi caisele tăiate într-un sirop de fructe, care fierbe la foc mic, adăugaţi cuişoarele (sau scorţişoara), acoperiţi şi lăsaţi 5-7 minute, să se înmoaie. 

Nectar de caise

Ingrediente: 4 kg caise, 1 kg zahăr, 2 pahare apă.
Preparare: Alegi caise coapte, sănătoase, le speli, apoi le scoţi sâmburii. Pui jumătăţile de caise într-un vas emailat,  adaugi apa şi se laşi să fiarbă 10 minute, după care pasezi caisele printr-o sită deasă. Adaugi zahărul şi laşi să mai fiarbă o dată amestecul, 10 minute, pe foc mediu. Torni nectarul, călduţ, în sticle încălzite (dar laşi un spaţiu liber de două degete). Sterilizezi sticlele de ½ litru, pe baie de apă, 15 minute (cele de 1 litru, 25 de minute). După sterilizare, astupi sticlele cu dopuri opărite şi le pui la răcit. Se păstrează la rece.