Proiectul presupune ca, indiferent de viteza de topire a ghetarilor, insula va ramane intotdeauna deasupra apei. In Olanda, specialistii Dutch Docklands au realizat deja cateva astfel de insule artificiale, care adapostesc inchisori sau adevarate cartiere de locuinte.

In Maldive, astfel de structuri vor fi ancorate de fundul oceanului cu ajutorul unor cabluri speciale, elastice dar rezistente, care vor asigura stabilitate chiar si pe timp de furtuna.

In opinia ecologistilor, foarte atenti la coloniile de corali din regiune, aceasta metoda nu va afecta, practic, cu nimic mediul de viata al pestilor. In plus, cablurile nu vor modifica deplasarea curentilor subacvatici.

Insula "5 lagune" este situat in centrul turismului din Maldive, Atolul Male Nord, care are cel mai mare numar de insule. Complexul va dispune, in final, de 185 de vile plutitoare, unele cu piscina proprie.

Tot pentru Madive, aceeasi firma olandeza a realizat proiectul singurului teren plutitor de golf din lume. O investitie estimata la 520 de milioane de dolari.

Interesant ca pe aceasta insula artificiala, ale carei "parti componente" se produc, o parte in Orientul Mijlociu, cealalta parte in India, de unde vor fi transportate pe mare, nu exista nici un loc de cazarii.

Pentru a ajunge la cel mai apropiat hotel, amplasat pe o insula separata, amatorii de golf trebuie sa traverseze un tunel subacvatic.