Descoperirea apartine cercetatorilor Universitatii din Sidney si ai Fundatiei londoneze pentru dezvoltarea arheologiei. Timp de sapte zile, ei a survolat zilnic muntele Phnom Kulen cu un elicopeter echipat cu instalatia de laser LIDAR. Rezultatul scanarii au permis schitarea unei harti detaliate a orasului, cu temple, strazi, canale, diguri si apeducte, scrie Sydney Morning Herald.

„Au fost gasite peste 30 de temple, dar pentru Cambodgia nu este ceva neobisnuit, avand in vedere ca aici se descopera anual cu sutele. Important este insa altceva –si anume ca s-a pus capat disputelor privind existenta orasului Mahendraparvata”, a declarat unul dintre conducatorii expeditiei, australianul Damian Evans. El a precizat ca, anual, pe muntele Phnom Kulen este vizitat an de an de aproape doua milioane de turisti, iar descoperirea orasului va spori, cu siguranta, numarul acestora.

Oamenii de stiinta sunt de parere ca Mahendraparvata a fost fondat in anul 802, sub domnia lui Djayarmana II, fondatorul imperiului kmerilor. Expertii cred ca orasul a fost abandonat in primul rand din cauza problemelor cu asigurarea apei potabile. „Padurea fusese taiata, apa a secat”, a explicat Evans. Specialistii urmeaza sa stabileasca in ce conditii au trait oamenii in acele timpuri.