Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, susţine că sunt două "feluri" de a calcula rata absorbţiei fondurilor UE şi explică astfel că nivelul de 20% anunţat de premierul Ponta include şi totalul prefinanţărilor alocate României, intrate la buget, dar neaprobate integral de Comisia Europeană, relateaza Mediafax.

Premierul Victor Ponta a afirmat, marţi, atât în şedinţa de guvern, cât şi în plenul Parlamentului, că gradul de absorbţie a fondurilor europene de coeziune a ajuns la 20%, România reuşind să atragă până în prezent 4 miliarde euro din cele peste 19 miliarde euro alocate României pentru perioada 2007-2013.

El a cerut miniştrilor să prezinte public "aceste cifre reale", arătând că în dezbaterile televizate ar fi prezentate date inexacte, cu un grad de absorbţie de numai 10%.

Miercuri, ministrul Afacerilor Europene a arătat că discuţia cu privire la modalitatea de calcul a ratei de absorbţie nu este nouă, iar autorităţile furnizează date legate de ce anume a aprobat efectiv Comisia Europeană (CE) ca sume din fonduri UE, precum şi informaţii privind sumele care au intrat la bugetul României.

"Sunt două feluri de a calcula rata de absorbţie. E un calcul care vizează sumele efective intrate la bugetul României şi celălalt, care vizează doar sumele aprobate de către CE. Sunt incluse în acest procent şi prefinanţările care au fost primite de către autorităţile române. Conform acestor prefinanţări, într-adevăr, rata s-ar ridica undeva la 20,7%. Intrările sunt de aproximativ 4 miliarde euro, care includ şi prefinanţările, iar sumele efective aprobate de către CE se ridică undeva în jur de 10% ", a declarat, miercuri, Leonard Orban.

El nu a putut preciza data când au intrat la bugetul României cele două miliarde euro destinate prefinanţărilor, dar, potrivit unor date oficiale, această sumă a fost alocată integral României în perioada 2007-2009, fără a fi luată în calcul până în prezent la rata efectivă de absorbţie a fondurilor europene.