Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, şi-a exprimat încrederea că Programul Operaţional privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) va fi deblocat în luna decembrie, în urma auditului din aceste zile al Comisiei Europene, dar a arătat că nu există încă o confirmare oficială de la Bruxelles, informeaza Mediafax.

Întrebat de jurnalişti dacă au fost primite deja rezultatele auditului pentru POSDRU, audit care este derulat în perioada 19-23 noiembrie, astfel încât să poată fi anunţată deblocarea programului, Leonard Orban a afirmat că, deşi nu există o comunicare oficială în acest sens, autorităţile române au deplina încredere că rezultatele misiunii de audit vor fi pozitive.

"Atât timp cât auditul este în desfăşurare, e normal că nu ai asemenea informaţii, dar, din evaluările pe care le avem noi, credem că lucrurile vor fi pozitive, pentru că într-adevăr s-au produs schimbări semnificative. Procedurile au fost nu numai îmbunătăţite, uneori, pe anumite zone, chiar au fost schimbate", a spus Orban.

Premierul Victor Ponta a declarat recent că, prin acceptarea corecţiilor financiare şi îndreptarea neregulilor constatate în perioada 2009-2011, în luna decembrie pot fi reluate rambursările pentru POSDRU, precum şi pentru programele de Dezvoltare Regională şi Mediu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că ar fi extrem de productiv dacă nu ar mai fi declaraţii că se reia finanţarea pe programele europene, el spunând că "nu se reia nicio finanţare" şi că ar fi bine dacă, azi-mâine, ar pleca de la Guvern răspunsuri cu argumente convingătoare la CE.

"Ar fi extrem de productiv dacă nu am mai auzi declaraţii «se reia finanţarea», pentru că nu se reia nicio finanţare, abia de ieri a venit auditul UE pe POSDRU, care sper să aibă un rezultat bun şi să se poată relua finanţarea", a spus Băsescu.

El a apreciat că ar fi "extrem de util dacă foarte rapid Guvernul ar trimite explicaţii pentru programele proaspăt presuspendate pentru că nici până acum nu s-a primit niciun răspuns al Guvernului României cu privire la cele reclamate a fi rezolvate.