Ordonanţa a fost aprobată în lipsa ministrului Economiei, Varujan Vosganian, plecat din ţară, fiind semnată de către un secretar de stat. În noua formă, ordonanţa nu mai prevede că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective, precum şi "numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi" se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, ci că Executivul aprobă doar cuantumul plăţilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.

În forma iniţială a proiectului, acest articol prevedea că societăţile de stat care pot efectua concedieri colective în condiţiile ordonanţei, precum şi numărul de salariaţi ce urmează să fie disponibilizaţi se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai în condiţiile în care există programe de restructurare sau reorganizare aprobate, iar concedierea colectivă nu depăşeste termenul de 31 decembrie 2018. Programele de restructurare ori de reorganizare a operatorilor economici erau aprobate "de autoritatea publică implicată".

În varianta aprobată de Executiv, articolul menţionat stabileşte doar că, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurărilor pentru şomaj ce se vor aloca pentru plăţile compensatorii, în beneficiul persoanelor disponibilizate, în condiţiile în care există un plan de disponibilizare aprobat.

Noua formă a ordonanţei include şi un articol suplimentar, conform căruia planurile de disponibilizare întocmite de operatorii economici se aprobă "în condiţiile legii".  Tot în noua formă a ordonanţei, care nu mai face referire la faptul că Guvernul aprobă numărul salariaţilor disponibilizaţi, este menţionat distinct că programul concedierii colective este elaborat de angajator. "Este o formulare care arată că implicarea Guvernului se rezumă la a aproba sumele bugetare pentru plăţi compensatorii, nu de a decide numărul persoanelor disponibilizate, care trebuie să reprezinte atribuţia conducerii companiei şi a ministerului de resort", au declarat surse oficiale.