Petrom si Romgaz vor fi obligate sa vanda 45% din gazele naturale pe care le scot din solul Romaniei la licitatie, se arata intr-un ordin al sefului ANRE, Nicolae Havrilet. Se pun astfel bazele unei burse a gazelor despre care se tot vorbeste de ani de zile. Ce ascunde insa acel 45% si de ce nu a fost aleasa alta pondere?

Petrom si Romgaz controleaza piata de productie de gaze autohtona, avand o cota cumulata de 96%. O buna parte din productia lor de gaze merge catre consumatorii reglementati (populatie si firmele regementate) iar restul are drept tinta piata libera. De exemplu, Petrom produce in jur de 5,3 TWh anual iar 1,8 TWh sunt alocati pietei reglementate, conform unei intelegeri cu autoritatile romane. Asta inseamna ca pentru piata concurentiala mai sunt disponibili 3,5 TWh. Am vazut ca ordinul mai sus citat spune ca 45% din toata productia trebuie sa fie scoasa la licitatie. In cazul Petrom asta inseamna 2,38 TWh. Ramane practic la discretia companiei o cantitate de 1,12 TWh pe care Petrom nu este obligata sa o vanda prin licitatie. 

Insa, compania petroliera este si producator de curent, prin noua centrala de la Brazi (foto), de 860 MW. Aceasta unitate consuma anual in jur de 0,85-0,9 TWh, adica in marja aceea de 1,12 TWh. Cu alte cuvinte, Petrom nu va fi obligata sa isi scoata gazul la vanzare si sa participe la o licitatie pentru gazul propriu.

Romgaz se afla in aceeasi situatie pentru ca este posesorul recent al centralei de la Iernut, de 800 MW, obtinuta dupa executarea silita a datornicului Electrocentrale Bucurestisti.

Contactat de Income Magazine, vicepresedintele ANRE, Emil Calota, a respins orice legatura intre stabilirea ponderii de 45% stipulata in ordinul sefului sau si interesele celor doi mari producatori.