Potrivit studiului What They Say About USA, strangerea de informaţii secrete legate de războiul in plina desfasurare în Siria şi Irak este abia la început. Experţi în Intelligence War susţin că deţin date privind pregatirea unor asasinate de agenţi şi eliminări ale unor martori incomozi în Siria, Irak şi, eventual, în Libia, cu scopul de a acoperi informaţii sensibile care ar pune într-o situaţie jenantă pe unii participanţi la conflict.

In aceste conditii, informatiile clasificate devin un element-cheie al succesului coaliţiilor implicate în operatiunile din Orientul Mijlociu, unde fiecare parte îşi urmăreşte propriile interese, schimburi reciproce de informaţii confidenţiale fiind efectuate nu doar în cadrul acestei regiuni, ci şi între Europa şi Turcia, Rusia şi fostele republici sovietice.

Astfel, Rusia a declarat că pe baza unor astfel de date a dezmembrat recent o reţea teroristă conectată la grupul Statul Islamic (SI), ai cărei membri fuseseră antrenaţi în Siria. Moscova este interesată de un schimb de informaţii care i-ar furniza date despre cetăţeni ai republicilor ex-sovietice recrutaţi de SI şi, în special, de Frontul Al-Nosra.

SUA, care cauta date similare, nu vor ca unele dintre aceste informaţii să cadă în mâinile agenţilor ruşi. Potrivit cotidianului egiptean, Washingtonul este interesat să păstreze controlul asupra fluxului de informaţii în special pentru ca anumite aspecte ale crizei în Siria să nu fie dezvăluite.

Un exemplu ar fi misterul maşinilor Toyota cu steaguri negre la bord, folosite de grupul SI. Oficiali americani în contraterorism au cerut sprijin companiei Toyota pentru a determina sursa celor aproximativ 27.000 de autovehicule ale SI. Grupul Toyota a constatat o creşterea bruscă a vânzărilor de maşini Land Cruiser şi Hilux în Irak, de la 6.000 de vehicule vândute în 2011 la 18.000 în 2013, iar apoi o scădere la 13.000 în 2014. Purtătorul de cuvânt al Ministerului irakian de Interne a declarat că 'Bagdadul suspectează existenţa unor intermediari care importă clandestin' aceste vehicule în Irak.

Unii experţi au ridiculizat Washingtonul pentru ancheta lansata pe aceasta tema la distanta de ani de zile de cand o serie de ONG-uri au ridicat problema şi au incercat să clarifice situaţia înainte ca SUA să recunoască existenta ei. Aceste camionete nu sunt utilizate de SI doar în Irak şi Siria, ci şi pentru transporturi şi parade în Libia.

În plus, există informaţii că şi Turcia şi ţări din Golful Persic deţin şi ele date despre tranzacţiile cu vehicule Toyota, iar SUA le-ar fi putut include în dosarul anchetei sau cel puţin le-ar fi putut cere informaţii. Se mai ştie, de asemenea, că aceste maşini au fost achiziţionate în timp ce SUA iniţiase contactarea, susţinerea materială şi finanţarea opoziţiei siriene, care ulterior s-a fragmentat formând, între altele, şi SI.